13 ianuarie 2023 0 Lavanda Patru Mihai

Lavanda, o plantă anti stress și nu numai. Descoperă toate beneficiile sale.

Printre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale lavandei includem capacitatea sa de a ne scuti de stres, de a îmbunătăți starea de spirit, de a promova somnul odihnitor, de a reduce inflamația, de a reduce iritatia pielii, de a preveni infecțiile, de a elimina mătreața și de a calma balonarea stomacului.
Lavanda:
Exista aproape 40 de plante clasificate din punct de vedere tehnic drept levănțică, deși cea mai comună versiune de lavandă este Lavandula angustifolia și este varietatea pe care se bazează culoarea lavandei. Acest gen de plante cu flori se găsește în Europa, Africa, Marea Mediterană și în unele părți ale Asiei, precum și în alte colțuri mici ale „Lumii Vechi”. Motivul pentru care este utilizata atât de mult este gama sa masivă de aplicații, de la alimente și parfumuri până la cosmetice și medicină pe bază de plante. Această plantă este plină de uleiuri esențiale care pot avea efecte puternice asupra corpului uman, precum și una dintre cele mai unice și iubite miresme din lume.

Una dintre problemele legate de levănțică este aceea că se poate dezvolta și se poate răspândi repede, motiv pentru care este considerată, de fapt, o buruiană în anumite părți ale lumii. Uleiul esențial de lavandă este foarte căutat și disponibil pe scară largă.
Ca element culinar, lavanda este folosită în miere, sosuri, băuturi, diverse ceaiuri precum și, ca condimente aromatizante pentru o serie de alte mâncăruri culinare. Mirosul și aroma sunt minunate, dar bonusul real al lavandei vine din beneficiile sale pentru sănătate, pe care le vom explora în detaliu mai jos.
Beneficiile de sănătate ale lavandei:

Anxietatea și stresul: Există o serie de metode pentru a utiliza lavanda pentru a calma anxietatea și stresul. Compușii organici naturali din frunzele și florile de lavandă pot fi prinsi între degete și apoi frecați pe temple. Această aplicație poate calma corpul și mintea, ușurând gândurile anxioase și echilibrând starea de spirit. În afară de această aplicație a florilor în sine, puteți, de asemenea, să preparați ceai de lavandă și să obțineți același efect. Componentele antioxidante ale lavandei pot ajuta sistemul endocrin al organismului pentru a reduce nivelul hormonilor de stres din organism.

Probleme de somn: Dacă vă luptați în mod regulat cu insomnie, apnee sau somn neliniștit, aceasta vă poate afecta serios viața. Prin adaugarea a câtorva flori de lavandă în apă fierbinte, puteți obtine un ceai minunat care a fost folosit pentru a induce somnul și relaxarea de mii de ani. Acest lucru este strâns legat de impactul florii asupra sistemului nervos și poate contribui, de asemenea, la curățarea minții tale de gânduri negative sau de dezordine. Este frecvent combinată cu tehnicile de meditație, fie în formă de ulei esențial, fie în formă de aromoterapie.

Calități antiinflamatorii: Toată lumea caută o modalitate sigură de relaxare a corpului și a minții, iar lavanda are grijă de amândouă. Dacă adăugați flori în apa de baie, componentele antiinflamatorii ale lavandei pot ajuta la reducerea inflamației în întregul corp și la relaxarea ușoară a mușchilor. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale lavandei sunt destul de puternice și aceasta este una dintre cele mai de încredere aplicații ale florilor de lavandă.

Îngrijirea pielii: Un mod ușor și mobil de a avea întotdeauna grijă de piele este să umpleți o sticlă cu pulverizator cu apa de flori de lavandă. Când pielea se simte uscată sau iritată, pur și simplu pulverizați o parte din apa infuzată în zonă și bucurați-vă de ușurarea rapidă pe care o poate oferi. Acest lucru poate funcționa, de asemenea, pentru afecțiuni cronice, cum ar fi psoriazis, eczeme și chiar acnee.

Capacitate antiseptică: Deși mulți oameni se îndreaptă spre aplicațiile de relaxare și aromaterapie ale lavandei, efectul său asupra infecțiilor este cel putin impresionant. Mulți oameni aplică frunze de lavandă zdrobite pe răni și leziuni pentru a promova nu numai vindecarea rapidă a rănilor, ci și pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor in aceste locuri. Aceasta este o utilizare populară pentru lavanda inca din antichitate.

Sănătatea părului: Dacă suferiți de căderea părului sau orice altă afecțiune care afectează calitatea și sănătatea părului, căutați un șampon pe bază de lavandă. Cu toate acestea, unele dintre aceste produse cosmetice organice pot fi destul de scumpe, în timp ce altele pot pretinde că sunt derivate din lavanda și conțin încă substanțe chimice dure. Una dintre cele mai bune opțiuni este de a scufunda flori de lavandă în apă fierbinte ca și o infuzie și apoi aplicați acel amestec pe părul vostru. Acesta va funcționa ca un șampon eficient și va spori semnificativ starea de sănătate a părului dumneavoastră.

Probleme de inimă: Calitățile relaxante ale lavandei, care provin din compuși organici și antioxidanți, ajută inima, reducând tensiunea arterială și ușurând tensiunea vaselor de sânge. Acest lucru poate preveni ateroscleroza și alte probleme cardiovasculare, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Balonarea și problemele digestive: Polifenolii găsiți în lavanda au o gamă largă de efecte asupra corpului, inclusiv impactul anti-îmbătrânire, dar pot, de asemenea, ajuta la prevenirea dezvoltării bacteriilor dăunătoare în intestin. În esență, acest lucru va împiedica acumularea de gaze în intestin din emisiile acestor bacterii. Acest lucru va ușura disconfortul stomacului, va reduce balonarea și va elimina crampele. Fie că mestecați frunze de lavandă, fie că beți un ceai de lavandă poate fi eficient în acest fel.

AVERTIZARE: Deși nu este în mod obișnuit considerata o substanță alergenică, dacă sunteți susceptibil la alergeni din familia mentei, ați putea avea efecte secundare negative și din cauza lavandei. Acestea sunt, de obicei, ușoare și includ dureri de cap, constipație și creșterea apetitului, în timp ce aplicarea locală poate provoca iritații ușoare și roșeață.
Sursa: organicfacts.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *