25 august 2021 0 Lavanda Patru Mihai

Lavanda este renumita pentru beneficiile sale relaxante. Totusi, aceasta poate fi utilizata si in uz cosmetic pentru tratarea diferitelor probleme de piele.

Apa de lavanda(hidrolat de lavanda) are o multitudine de beneficii si propietati. Enumeram in articolul ce urmeaza o serie dintre acestea.

Apa de lavandă este recunoscuta ca una dintre cele mai populare ape florale, fiind îndrăgită şi de cei mici dar şi de adulţi deoarece are o multitudine de întrebuinţări. Apa florală de lavandă calmează şi catifelează pielea, are un efect cicatrizant şi de regenerare, este antiseptic şi utila în ameliorarea arsurilor solare, întepăturilor de insecte sau a iritaţiilor minore.

Apa florală de lavandă se poate utilia in ingrijirea cosmetica pe toate tipurile de ten, chiar şi cel delicat şi fragil sau sensibil motiv pentru care se poate folosi si pe pielea copiilor.

Apa de lavanda este des utilizata in tratarea si prevenirea acneei. Se recomandă utilizarea şi în cazul tenului cu tendinţe de îngraşare, ten acneic, scalp gras, arsuri solare sau ameliorarea în probleme cu înţepăturile de insecte.

Se aplică direct pe piele prin pulverizare sau prin utilizarea unui tampon imbivat, pe ten şi gât după demachiere, iar dupa caz se aplică crema sau uleiul de îngrijire imediat pe pielea umedă. Pentru a uşura coafarea şi pentru un plus de luciu, apa florală se aplică pe părul ud (caz în care părul nu se mai clăteşte) sau direct pe părul uscat. Acest lucru ajuta si la prevenirea seboreiei si excesul de sebum care conduce la aparitia matretii.

Apele florale sunt considerate o minune în aromaterapie întrucât au proprietaţile florilor din care sunt obţinute și o multitudine de întrebuinţări. Apa noastra de lavandă este obţinută prin distilarea florii de lavandă de Lavandula Grosso Intermedia X. Aceasta apa reprezintă produsul complementar al procesului de obţinere a uleiului esenţial de lavandă.

In urma acestui proces de distilare rezulta uleiul esenţial si hidrolatul pur. Apa de lavanda(hidrolatul) contine particule de ulei esenţial.

Sumarizam o parte dintre propietatile apei de lavanda:

  • Antirid, antiseptic și dezinfectant.
  • Tonice pentru tenul cu rosșeaţă, iritaţii.
  • Este un bun tonic pentru orice tip de ten și este foarte potrivit pentru aplicarea lui pe timp de noapte pentru a-și face efectele din plin.
  • Are proprietăţile antibacteriene ajută la combaterea bacteriilor, acţionând în profunzimea tenului.
  • Se poate folosi în tratarea rănilor și arsurilor ușoare (inclusiv arsura solară), a înţepăturilor de insecte (proprietăţile antibacteriene combat bacteriile și proprietăţile florii de lavandă ajută la reducerea mâncărimii), dezinfectează coșurile.

Cum puteti utiliza apa de lavanda?

Vaporizati apa de lavandă pe arsuri înţepături sau pe pielea expusă indelung la soare.

Puteti folosi în loc de loţiune tonică ca atare sau în combinaţie cu alte hidrolate, fie dimineaţa sau seara. Intotdeauna este bine de folosit după demachiere.

Pulverizati pe parul spalat si lasati sa actioneze. Nu necesita clatire si va ajuta la o pieptanare mai usoara.

Daca va preparati creme cosmetice o puteti folosi in faza apoasă în locul apei distilate: pentru acnee, piele uscată, inflamată.

Pulverizati pe tenul proaspat ras sau pe pielea epilata. Aceasta matifiază și regenerează pielea, sau pe picioare obosite.

Utilizarea apei de lavanda in intreaga casa

Puteti pulveriza apa de lavanda pentru improspătarea lenjeriilor de pat, a perdelelor sau a covoarelor. Apa de lavanda nu pătează, are efect ușor dezinfectant și antifungic.

Pulverizati in camera sau la birou. In funcție de umidificare, se obține un aer mai curat, mai proaspăt, cu aromă florală.  În cazul copiilor mici, unde nu se recomandă difuzarea uleiurilor esențiale, prin pulverizarea apei florale în aer, putem ajuta chiar liniștirea lor și adormirea lor mai facilă.

Prin pulverizare continua pe peretii cu mucegai poate duce la indepartarea acestuia si blocarea reaparitiei.

Apa florală (hidrolat sau hidrosol) este un produs rezultat în urma distilării cu aburi a florilor de lavandă. Pe parcursul acestei proceduri, aburii care poartă uleiul esențial trec printr-o fază de răcire, iar compușii activi din lavandă impregnează apa rezultată. La finalul distilării uleiul esențial este separată de apa florală, dar aceasta va purta în ea și molecule de ulei esențial, separarea ne putând fi făcută perfect niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *