29 septembrie 2022 0 Lavanda Patru Mihai

Lavanda noastra se odihneste in tihna intr-un camp binecuvantat de Dumnezeu, in satul Poboru din localitatea Olt. Mediul climatic este perfect pentru sortimentul cultivat de noi astfel incat productia acestuia a crescut de la an la an. Avem bucuria sa va impatasim beneficiile sale si va descriem mai jos o parte dintre ele.
Pe lângă parfumul său plăcut, lavanda are o multitudine de beneficii importante pentru sănătate, printre care includem:

 • capacitatea de a ameliora stresul
 • capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit
 • capacitatea de a promova un somn odihnitor
 • capacitatea de a reduce iritațiile pielii
 • capacitatea de a preveni infecțiile
 • capacitatea de a reduce inflamația
 • capacitatea de a elimina mătreața
 • capacitatea de a reduce balonarea

Ce este Lavanda?

Cea mai comună formă este Lavandula angustifolia . Acest soi se găsește în Europa, Africa, Marea Mediterană și unele părți ale Asiei. Pentru că această plantă este plină de uleiuri esențiale care pot avea efecte benefice asupra corpului uman, ea este utilizată în diverse moduri, în alimentație, în parfumuri și cosmetice sau produse naturiste pe bază de plante. De asemenea, are una dintre cele mai îndrăgite arome din întreaga lume.
În alimentație, poate fi folosită în sosuri pentru salate, miere, băuturi, diverse ceaiuri și ca și condiment pentru o serie de preparate culinare.
Aroma și mirosul lavandei sunt minunate, dar bonusul vine din gama sa largă de beneficii pentru sănătate:

 • Reduce anxietatea și stresul.

Conform cercetărilor din revista Progress in Neuro-Psychopharmacology and BiologicalPsychiatry, există o serie de metode de utilizare a lavandei pentru a calma anxietatea și stresul.
Compușii organici naturali din frunzele și florile sale pot fi presate între degete și apoi frecate pe tâmple. Această procedură poate calma corpul și mintea prin ameliorarea gândurilor anxioase și echilibrând starea de spirit. În afară de această aplicație topică, puteți prepara și ceai de lavandă și puteți obține cam același efect. Componentele antioxidante din lavandă pot ajuta sistemul endocrin pentru a reduce nivelul hormonilor de stres din organism.

 • Tratează problemele de somn

Dacă te lupți în mod regulat cu insomnia, apnea sau episoade de somn agitat, aceasta poate avea un impact negativ asupra vieții, așa cum sugerează o cercetare publicată în The Journal of Alternative and Complementary Medicine . Presărând câteva flori de lavandă în apă fierbinte, puteți obține un ceai minunat care vă induce somnul și relaxarea. De asemenea, puteți picura câteva picături de ulei esențial pe o bucată de pânză și o veți așeza lângă perna sau patul dumneavoastră.

 • Calități antiinflamatorii

Dacă adăugați flori de lavandă în apa de baie, componentele antiinflamatorii pot ajuta la reducerea inflamației, potrivit cercetărilor publicate în Phytochemicals la Universitatea din Trieste, Italia.

 • Îngrijirea pielii

O modalitate ușoară și nobilă de a vă îngriji pielea este să umpleți o sticlă tip spray cu apă din flori de lavandă. Când pielea ta este uscată sau iritată, pur și simplu pulverizează apă de lavandă pe acea zonă și bucură-te de o hidratare și curățare rapidă. Poate ajuta și pentru afecțiuni cronice precum psoriazisul, eczema și acneea.
Capacitatea antiseptică Deși mulți oameni apelează la lavandă pentru relaxare și aplicații aromaterapice, efectul acesteia asupra tratarii infecțiilor este cel puțin impresionant. Mulți oameni aplică frunze zdrobite pe răni pentru o vindecare mai rapidă, precum și pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor.

 • Îngrijirea părului

Dacă suferiți de căderea părului sau de orice altă afecțiune care vă afectează calitatea și sănătatea părului, căutați șampoane pe bază de lavandă. Fiți conștienți de faptul că unele dintre produsele cosmetice organice pot fi destul de scumpe, în timp ce altele care pretind că sunt derivate din acestea pot conține totuși substanțe chimice dure.
Puteți prepara din florile de lavandă un ceai și apoi aplicați pe păr . Acesta va funcționa ca un șampon eficient și va stimula semnificativ sănătatea scalpului și a părului.

 • Protejează sănătatea inimii

Calitățile relaxante ale lavandei, care provin din compușii săi organici și antioxidanți, ajută inima prin reducerea tensiunii arteriale. Acest lucru poate preveni ateroscleroza și alte probleme cardiovasculare, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

 • Previne problemele digestive

Polifenolii găsiți în lavandă au o gamă largă de efecte asupra organismului. Poate preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și acumularea de gaze în intestin, conform expertului și practicianului în medicină pe bază de plante Paul Michael, Herbal and Endobiogenic Medicine, GAPS Practitioner. Acest lucru va ușura disconfortul stomacal, va reduce balonarea și va elimina crampele.
Mestecatul florilor sau băutul ceaiului poate fi de asemenea eficient.


ATENȚIE: Deși, nu este considerată în mod obișnuit o substanță alergenă, dacă sunteți susceptibil la alergeni din familia mentei, puteți experimenta efecte secundare negative și în urma utilizării lavandei. Acestea sunt de obicei ușoare și includ constipație , dureri de cap și creșterea apetitului, în timp ce aplicarea locală poate provoca iritații și roșeață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *