19 februarie 2023 0 Lavanda Patru Mihai

Care este legatura dintre aromoterapie si lavanda?

Putini sunt aceia care stiu ca termenul de aromoterapie a fost determinat de utilizarea uleiului  de lavanda. Aromoterapia a fost descoperita cu peste 1000 de ani in urma de catre chimistul francez Rene Maurice Gattefosse ca urmare a analizei efectului uleiului de lavanda, extrapoland ulterior cercetarile sale si asupra altor plante aromatice.

De ce aromoterapia a inceput cu uleiul de lavanda?

In secolul XVII, in timpul marii ciume, meseriasii care confectionau manusi parfumate cu ulei esential de lavanda au ramas neatinsi de epidemia de ciuma.
In urma acestui eveniment, cercetatorii au crezut ca uleiul de lavanda este un medicament impotriva ciumei datorita efectelor sale moderate contra bacteriei Yersinia Pestis, totusi, este mult mai probabil ca protectia acestora sa se datoreze faptului ca uleiul de lavanda a tinut puricii la distanta, acestia fiind principalul vector de transmitere a bolii.

De unde provine numele de lavanda?

Numele de lavanda, vine de la verbul latinesc lavare, care inseamna a spala. In antichitate aceasta planta era cunoscuta drept planta curateniei datorita efectelor sale antiseptice si a parfumului linistitor.
Datorita faptului ca aceasta planta are un parfum rafinat si bland cu organismul uman si a beneficiilor terapeutice, lavanda devine un remediu pe care ar trebui sa il avem mai mereu alaturi de noi, fie ca plecam in calatorii de serviciu sau in vacante, aceasta ne poate fi de ajutor.
Sub forma de apa sau ulei, aplicat pe piele dezinfecteaza, tine toate insectele periculoase la distanta si prin inhalarea parfumului sau ne creeaza un confort emotional care ne ajuta sa ne relaxam si sa dormim mai bine.

Mai jos, vom enumera cateva dintre elementele practice ale uleiului esential de lavanda:

Actiuni interne:
  1. anticandidozic puternic;
  2. vermifug puternic;
  3. calmant,sedativ;
  4. usor,anxiolitic;
  5. antidepresivusor;
  6. somnifer,relaxant;
  7. reglator al tensiunii, al ritmului cardiac;
  8. hipotensor.
Actiuni externe:
  • repelent;
  • insecticid puternic, distruge paduchii, puricii, capusele, tantarii, etc.;
  • tonci capilar (favorizeaza cresterea parului);
  • calmant psihic, relaxant;
  • cicatrizant;
  • calmant aldurerii si inflamatiei;
  • sedativ, induce starea de somn;
  • reglator al tensiunii arteriale.

Lavanda se imparte in doua categorii mari:

Lavanda cu frunza lata, din care fac parte speciile: lavandula latifolia si lavandula angustifolia ( vera, sevtopolis, provence blue, codreanca)
Lavandula officinalis
Lavandula officinalis este considerata ca fiind specia de baza, insa multi o considera o simpla varietate a lavandulei angustifolia.
Diferentele la uleiul esential din cele doua specii sunt: uleiul distilat din lavandula officinalis contine o concentratie mai mare de linalool, substanta ce are efect puternic anxiolitic si antidepresiv.
Mirosul sau este mai dulce, acesta fiind cel mai folosit ulei in stari de depresie, anxietate, tulburari emotionale de orice fel.
Uleiul esential din lavandula latifolia si angustifolia,are o mireasma mai puternica, intepatoare deoarece are un nivel ridicat de camfor si efect antifungic si antibacterian puternic.
Se poate utiliza impotriva bolilor infectioase, pentru indepartarea insectelor, sub forma de inhalatie sau in baie firebinte in caz de bronsita cronica, tuse cronica, bronsita tabacica.
De asemenea, ca si lavandula officinalis, aceasta este utilizat ca medicament contra anxietatii, creste rezistenta la stres, previne atacurile de panica si ne reda rapid o stare de liniste.
Sortimentul cultivat de noi si regasit preponderent in Romania este un mix hibrid intre cele doua si poarta numele de Lavandula Intermedia Grosso X, imbinand astfel proprietatile pe care le au.
In Biblie, lavanda este mentionata sub numele de “nard” (denumirea in limba greaca a lavandei) fiind o componenta de baza a uleiurilor parfumate in perioada premergatoare Evului mediu.
Lavanda era considerata la acel moment,un element al puritatii, linistii, calmului si seninatatii sufletesti.
Mai tarziu, in Evul mediu, uleiul esential de lavanda, a capatat note de noblete, lux si rafinament.
Era asociata planetei Mercur si elementului aer, acest lucru fiind interpretat ca aducand prosperitate si bunastare.
In medicina traditionala chinezeasca este considerata o planta Yin, usor racoritoare cu efecte asupra meridianului ficat si Vas Guvernor.
Medicii chinezi o recomandau astfel celor care aveau nevoie sa indeparteze emotiile toxice, cum ar fi frustrarea, iritarea, furia sau teama.
In medicina indiana,uleiul esential de lavanda este folosit pentru combaterea blocajelor energetice, stimuland circulatia energiilor intre diferiti centri de forta.
Indienii spun despre uleiul esential de lavanda ca este un echilibrant pentru toate chakrele.
Aroma dulce a acestuia, usor lemnoasa si regeneranta este indicata pentru a armoniza Centrul Vointei (manipura) si pentru a-l activa pe cel al iubirii (anahata).
Acest ulei este acreditat cu capacitati de amplificare a empatiei, a coeziunii in cuplu sau in prietenii dar si in diverse organizatii. 

Informatii completate si inspirate din Ghidul Practic al uleiurilor esentiale

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *